April 3, 2023

De vier elementen

Posted in: Uncategorized

Empedocles, een Griekse filosoof, wetenschapper en genezer die in de vijfde eeuw voor Christus op Sicilië woonde, geloofde dat alle materie bestaat uit de vier elementen: aarde, lucht, vuur en water. Vuur en lucht zijn naar buiten reikende elementen, die naar boven en naar buiten reiken, terwijl aarde en water naar binnen en naar beneden draaien.


De vier elementen beschrijven ook de vier unieke persoonlijkheidstypes die geassocieerd worden met de tekens van de dierenriem. De elementen hebben invloed op karaktereigenschappen, gedrag, emoties, denken en intuïtie. Ze worden weerspiegeld in onze relaties, onze ambities of het gebrek daaraan, en de onverwachte wendingen die ons leven pit geven.

Astrologie heeft tot doel ons te helpen onze energie beter te concentreren, een beter begrip te krijgen van onze positieve eigenschappen en om te gaan met de negatieve. We kunnen deze kennis gebruiken om ons volledige potentieel te realiseren en ons beste leven te leiden. We hebben allemaal lucht nodig om te ademen, water om ons te reinigen en onze groei te ondersteunen, vuur om ons te beschermen tegen de kou en ons te voeden, aarde om samen met alle levende wezens op te leven en om ons voedsel te verbouwen. Alle elementen zijn even belangrijk en hieronder vindt u een meer diepgaande beschrijving van elk.

Aarde

Astrologie: Stier, Steenbok, Maagd

Tarot: Pentakels

Jung: Sensatie/Gevoel

Voel de aarde onder je voeten, de bodem die alle levensvormen ondersteunt. Kijk naar de kracht en schoonheid van de bergen, een symbool van stabiliteit en stevigheid van de aarde. Elke dag ervaren we de fysieke wereld, lopen we op deze aarde, genieten we van de schoonheid en overvloed van Moeder Aarde en voelen we ons op vaste grond.

Geassocieerd met de tekens Stier, Steenbok en Maagd, vertegenwoordigt de aarde de praktische, realistische materiële kant van onze aard, het probeert een stabiele, veilige en gestructureerde omgeving te creëren waarin we kunnen functioneren. Voel de aarde onder je voeten, stevig en stabiel terwijl je langzaam loopt. De aarde is geduldig en betrouwbaar. Het is solide en sterk. Op vaste grond staan, moedigt iemand aan om het praktische en meest logische antwoord op een probleem te zoeken.


De aarde kan een stabiliserende kracht zijn in een relatie die bijdraagt ​​aan structuur en organisatie om balans en harmonie te bereiken. De aarde houdt groei in stand – let op: het plantenleven groeit, uit een eikel groeit een eik; zo groeien mensen van jeugd naar volwassenheid en beseffen ze de immense groei in elk facet van het leven.

De overexpressie van dit element is te zien in een koppige en rigide persoonlijkheid, iemand die ernaar streeft om in de comfortzone van het leven te blijven, bang voor risico’s. Het kan ook worden gezien door liefde voor de materiële kant van het leven, het comfort van materieel welzijn. Materiële waarde kan te sterk worden benadrukt en dat kan ook

leiden tot een stressvolle zorgwekkende situatie.

Uitdagingen: gehechtheid, gierigheid, materialisme, weerstand tegen verandering, te veel aandacht voor detail en het grote geheel missen


Lucht

Astrologie: Tweelingen, Weegschaal, Waterman

Tarot: zwaarden

Jung: Denken

Het element Lucht wordt geassocieerd met de tekens Tweelingen, Weegschaal en Waterman. Het probeert zich te vestigen in het rijk van het intellect. Het is door het proces van denken dat we ideeën ontwikkelen. Het is door de invloed van dit element dat we leren communiceren. Door de lucht doen we kennis op en delen we die.

Lucht draagt ​​bij aan inventiviteit, originaliteit en veelzijdigheid aan de persoonlijkheid. Het geeft dat gevoel van vrijheid, onthechting, het strekt zich uit naar het mentale zelf. Geniet van die verfrissende, zachte bries, laat gedachten vrij stromen en voedt het creatieve moment. Lucht drukt liefde voor mensen uit, het vermogen om te intellectualiseren, de verschillen tussen mensen te waarderen, verschillende perspectieven te accepteren, zonder welke er een gebrek aan visie en menselijke interactie zou zijn.

Gedachten zijn een voortdurende kracht in ons leven. Het wordt geassocieerd met meditatie waarbij diep ademhalen essentieel is om dat niveau van stilte, energie en ontspanning te bereiken. Lucht wordt gebruikt voor transport, vliegen en zeilen. Laat je gedachten de vrije loop

bereik je intellectuele bezigheden.

Een overmatige uitdrukking van de invloed van lucht kan worden gezien als leven in een droomwereld met onrealistische doelen en fantasieën. Air moet proberen praktisch te blijven en consistentie te ontwikkelen in het omgaan met de echte wereld.

Uitdagingen voor dit element: gebrek aan emotie, depressie, gebrek aan verbinding met het hogere zelf, overactieve geest die innerlijke vrede en harmonie blokkeert.


Vuur

Astrologie: Leeuw, Boogschutter, Ram

Tarot: Staven

Jung: Intuïtie

De tekens Leeuw, Boogschutter en Ram worden geassocieerd met het element Vuur. Het vertegenwoordigt de levenskracht die in ons gloeit. Dit element projecteert zelfexpressie,

creativiteit, moed en enthousiasme. Voel de geruststellende warmte van een vuur, of warmte als je binnenkomt uit de kou.

We hebben vuur nodig om te voorzien in de basisbehoefte om ons voedsel te koken. Vuur geeft een gevoel van veiligheid, warmte en inspiratie dat wordt gedeeld met de omgeving. Vuur versterkt het zelfvertrouwen om problemen zonder aarzelen aan te pakken. Zonder vuur geen uitstraling, geen overtuiging, geen expressie. Een vonk kan nieuwe ideeën aanwakkeren, dienen als een baken om de weg te verlichten om doelen met overtuiging en enthousiasme te bereiken.

Een overdreven uiting van vuur kan assertiviteit veranderen in agressie, durf in roekeloos gedrag, enzovoort. Wanneer de invloed van branden uit de hand loopt, probeert het alles op zijn pad te consumeren.

Uitdagingen: gebrek aan interesse, egoïstisch, overdreven egocentrisch, eigendunk.

Water

Astrologie: Kreeft, Schorpioen, Vissen

Tarot: Bekers

Jung: Gevoelens/Emotie

Het element Water wordt geassocieerd met de tekens Kreeft, Schorpioen en Vissen en beïnvloedt het geweten en de onderbewuste krachten die op ons leven inwerken.

Het element water stroomt naar anderen. Het stelt iemand in staat om hun pijn en lijden te voelen en oprecht medeleven te tonen.

Psychisch bewustzijn is ook aanwezig in de watertekens en toont zich van tijd tot tijd met griezelige nauwkeurigheid. Water probeert de mensen eromheen te genezen en te koesteren.

Ongecontroleerd kan dit element emoties op een turbulent pad sturen, wat resulteert in humeurigheid en onvoorspelbare hoogte- en dieptepunten, zoals de top en het dal van een golf.

Watertekens hebben sereniteit en kalmte nodig, zoals een zacht stromende rivier die alles in zijn kielzog voedt en tegelijkertijd leidt tot het ontdekken van nieuwe paden. Bij overexpressie kan men geneigd zijn overdreven emotioneel, diep gevoelig en subjectief te zijn. Bij te veel emotie kan een depressie het gevolg zijn.

Uitdaging: koude houding en gebrek aan drive kunnen ontstaan; kan het gevolg zijn van te beschermend en bezitterig zijn voor hun dierbaren.

Bij welk element hoort jouw sterrenbeeld? Kun je je vinden in de eigenschappen die worden toegeschreven aan dat element? 

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg @ALUWAVU op Instagram