May 12, 2023

9 tips voor nieuwkomers op het gebied van aromatherapie

Posted in: Uncategorized

Ik herinner me dat ik enkele jaren geleden voor het eerst aromatherapie ontdekte. Ik was gefascineerd door etherische oliën en enthousiast om ze te proberen. Terugkijkend realiseer ik me dat ik wat meer onderzoek had moeten doen voordat ik me in aromatherapie zou verdiepen. Lees hieronder het advies dat ik had willen hebben toen ik een beginner was:

1. Koop een of twee boeken over aromatherapie

Kies slechts een of twee boeken om uw aromatherapiebibliotheek te beginnen. Selecteer boeken die algemene bronnen zijn, die je wat basisinformatie geven en je helpen ontdekken in welk gebied jij het meest geïnteresseerd bent. Hier vind je een lijst me tboeken op bol.com, maar kijk zeker eens bij je plaatselijke boekhandel, zij kunnen alles voor je bestellen.

2. Word lid van discussieforums over aromatherapie

 Facebookgroepen, Instagrampagina’s en andere forums zijn geweldige bronnen voor nieuwkomers op het gebied van aromatherapie. Lees eerdere discussies, stel vragen en leer van anderen. Ben wel kritisch! Er zijn enorm veel groepen en fora te vinden online, maar kijk goed wat er bij je past. Zo ben ik zelf een tijdje geleden gestopt met het volgen van een groep die de reguliere geneeskunde helemaal afzweren en voor alles een kruidenmiddeltje inzetten. Dat is in mijn ogen onverantwoord als je onvoldoende verstand hebt van bepaalde aandoeningen en contraindicaties. Kruiden zijn krachtig, en kunnen de werking van synthetische medicijnen beïnvloeden, raadpleeg altijd je arts als je klachten hebt en VOORDAT je een natuurlijk geneesmiddel wil gaan gebruiken naast je medicatie.

3. Kies vijf of tien essentiële oliën om te beginnen

Hoewel je misschien in de verleiding komt om meer te kopen, probeer te beginnen met slechts vijf tot tien verschillende etherische oliën. Essentiële oliën kunnen behoorlijk duur zijn, dus misschien wil je eerst met een paar experimenteren en daarna meer investeren als je besluit verder te gaan met aromatherapie.

4. Zorg ervoor dat u 100% pure, onvervalste etherische oliën koopt

Kies bij het kopen van essentiële oliën voor een bekende en gerenommeerde fabrikant. Synthetische, geur- en parfumoliën zijn geen essentiële oliën; ze bevatten door de mens gemaakte chemicaliën en hebben geen aroma therapeutische waarde. Ze ruiken misschien wel lekker, maar hebben geen positief effect op je gezondheid.

5. Koop ten minste één dragerolie

Voor bijna alle actuele aromatherapie toepassingen moet je etherische oliën verdunnen tot een dragerolie. Goede drageroliën voor alle doeleinden zijn zoete amandelolie, zonnebloemolie en druivenpitolie. Koop drageroliën van cosmetische kwaliteit en gebruik slechts een paar druppels etherische olie(n) per 100 ml dragerolie. Een dragerolie zorgt ervoor dat de etherische olie bijvoorbeeld goed mengt in badwater, of in een roll-on. Zonder de dragerolie blijven de etherische oliedruppeltjes op het water liggen.

6. Bewaar uw oliën op de juiste manier

Essentiële oliën mogen alleen in donkere glazen containers worden bewaard. Houd de deksels goed gesloten, aangezien essentiële oliën vluchtig zijn. Essentiële oliën en drageroliën moeten uit de buurt van warmte en licht worden bewaard. Drageroliën zullen uiteindelijk ranzig worden, dus het is het beste om kleinere hoeveelheden te kopen.

7. Leer hoe je een patchtest uitvoert

Essentiële oliën kunnen na verloop van tijd bijwerkingen veroorzaken, als gevolg van allergie of door ontwikkeling van overgevoeligheid. Een patch-test helpt om te bepalen of je op een bepaalde essentiële olie zou kunnen reageren. Leer hoe je een huidpleistertest op jezelf kunt uitvoeren met elke nieuwe olie die je topisch (op de huid) wilt gebruiken.

  1. Verdun de essentiële olie naar keuze met jouw dragerolie naar keuze.
  2. Breng een kleine hoeveelheid verdunde etherische olie aan opde binnenkant van je elleboog.
  3. Plak een pleister over de met olie behandelde plek.
  4. Laat de pleister 48 uur zitten.
  5. Als er geen reactie is, bent je waarschijnlijk niet gevoelig of allergisch voor deze olie.

8. Gebruik geen aromatherapie bij kinderen of huisdieren

Gebruik ze niet bij kinderen of huisdieren, of als je zwanger bent of borstvoeding geeft, totdat je goed bekend bent met etherische oliën en de bijbehorende veiligheidskwesties. Met name katten kunnen nadelig worden beïnvloed door essentiële oliën. Zorg ervoor dat essentiële oliën buiten het bereik van kinderen worden bewaard.

9. Neem geen etherische oliën in

Hoewel je tegenstrijdige informatie zult lezen over het innemen van etherische oliën, kun je  dit het beste vermijden. Sommige etherische oliën die redelijk veilig zijn om plaatselijk te gebruiken, kunnen behoorlijk giftig zijn als ze worden ingenomen. Bovendien kunnen sommige etherische oliën een wisselwerking hebben met geneesmiddelen op recept of vrij verkrijgbare medicijnen, zoals paracetamol.

Terwijl je experimenteert met en meer leert over aromatherapie, zul je meer vertrouwen krijgen in het gebruik van essentiële oliën. Er is zoveel te ontdekken, dus wees veilig en heb plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Volg @ALUWAVU op Instagram